Novosti

Zablude o učenju stranog jezika

Učenje stranog jezika nije jednokratna aktivnost već je dio cjeloživotnog obrazovanja u koji ulažemo svoje vrijeme, novac i trud.

Na sam početak učenja stranog jezika uvijek gledamo s velikim brojem zabludi od kojih su nam poznate neke od izreka da za učenje jezika treba imati puno vremena i volje, da trebamo biti rođeni s talentom za jezike, do onih izreka da samo djeca mogu naučiti jezik na brzinu, te kako bi trebalo živjeti dio života u stranoj zemlji kako bismo dobro naučili strani jezik…

Kako promijeniti mišljenje o 6 najčešćih zabluda:

1. Teško je naučiti strani jezik.
Naučiti engleski ili bilo koji drugi strani jezik je teško samo ako to zapravo ne želite. Za učenje stranog jezika su nam potrebni vrijeme i motivacija, ali niti jedan jezik sam po sebi nije “težak”. Bitno je slušati i koristiti strani jezik, što zapravo nije teško, samo zahtijeva vrijeme.

2. Morate biti posebno talentirani za učenje stranog jezika.
Ne morate. Tko želi naučiti strani jezik s vremenom ga i nauči. U mnogim europskim zemljama, većina stanovništva se služi s nekoliko jezika. Ne zato što su “talentirani” za jezike, nego zato što uče i koriste različite jezike u svakodnevnom životu. Za učenje jezika je bitniji pozitivan stav i želja za učenjem nego neka urođena sposobnost.

3. Morate živjeti u stranoj zemlji da biste dobro naučili strani jezik.
Neki doseljenici u Velikoj Britaniji ili SAD-u nikada ne nauče engleski jezik. S druge strane, svi smo upoznali nekoga iz Hrvatske tko dobro govori neki strani jezik bez da je živio u nekoj stranoj zemlji. Danas su jezični sadržaji dostupniji nego ikad prije, internet nam pomaže da naučimo strani jezik gdje god se nalazili.

4. Samo djeca mogu savršeno naučiti strani jezik.
Najnovija istraživanja ljudskog mozga nam pokazuju da taj organ zadržava plastičnu sposobnost čak i u starijoj dobi. Odrasle osobe koje izgube vid bez problema nauče pismo za slijepe. Odrasli imaju širi vokabular, sposobnost apstraktnog mišljenja i razvijenije komunikacijske sposobnosti od djece, tako da zapravo uče strane jezike uspješnije od djece. Odrasli također bolje znaju kako učiti i što učiti. Jedino što nam ponekad nedostaje je ona djetinja želja da eksperimentiramo, komuniciramo bez straha od grešaka i ismijavanja.

5. Jezik možemo naučiti samo u formalnom okruženju škole ili učionice.
Ovo je ključ problema. Učenje u školi ili pohađanje tečaja stranog jezika je najčešći način učenja jezika. To je i dobar način da upoznamo nove ljude. Međutim, učionica nije uvijek najbolje mjesto za učenje jezika i takav pristup ne odgovara svima. Ako učimo u velikoj grupi često nemamo dovoljno prostora da se izrazimo koliko bismo željeli. Iako se jezik uči i slušanjem, ne možemo ga samo usvojiti, moramo da koristiti.

6. Nemamo vremena za učenje stranog jezika.
Razmislite o vremenu koje provodite čekajući u redu u banci, vozeći se javnim prijevozom, šetajući parkom ili samo spremajući po kući. Zašto ne biste dio tog vremena iskoristili za učenje jezika, slušajući gradivo na iPodu ili mobitelu? Jednom kad počnete, 10 ili 15 minuta dnevno može prerasti u 30 minuta ili čak čitav sat. Ako ste motivirani, imate pozitivan stav i uživate u učenju, uvijek ćete naći vremena.

Prilikom učenja jezika uvijek ćemo doći u fazu u kojoj osjećamo da nema napretka iako ulažemo veliki trud. Pojavom takvih problema, ne smijemo klonuti već trebamo i dalje biti uporni.

Napišite komentar