Novosti

Savjeti za pisanje eseja iz engleskog jezika na maturi

Savjeti za pisanje eseja iz engleskog jezika na maturi

TIP #1 – Synonyms are your best friend!

Bilo da pišete esej na osnovnoj ili višoj razini, ne možete pisati bez korištenja sinonima. Zašto, možda se pitate? Ovako: 50-70 riječi (osnovna razina) ili 200-250 riječi (viša razina) ne zvuči puno, pogotovo kada pomislite da se zbrajaju sve riječi. Ali, čim se riječ ponovi, više se NE zbraja! Dakle, trebate reći da je nešto maleno. Vjerojatno će vam prvo na pamet pasti pridjev small? Možda ćete u daljnjem tekstu ponovno trebati upotrijebiti ovaj pridjev, ali tada trebate upotrijebiti sinonim, kao npr. little, tiny, mini…Možda je nešto great – terrific, amazing, fantastic…You get the point?

TIP #2 – Read carefully!

Kada odgovarate na pitanja, obratite pozornost na pitanja! Svi odgovori pod a), b), c) ili d) će biti spomenuti u tekstu. Jeste li dobro pročitali pitanja da biste dobro razlučili koji je točan odgovor? Možda je “catch” u jednoj riječi – negacija možda mijenja stvar ili je možda u prilogu “sometimes” ili “never”? Pazite na naveden zamke koje se stalno pojavljuju u čitanju s razumijevanjem.

TIP #3 – Open cloze uses (mostly) certain types of words

Open cloze, ili ubacivanje samo JEDNE riječi može zadati glavobolju većini maturanata. Ali, ako znate što treba tražiti, onda se malo lakše diše. Naime, većinom (ali ne uvijek) se traže četiri vrste riječi:

* članovi (a/an, the – everybody’s favourite)

* prijedlozi (at, on, in, to, of, itd.)

* modalni glagoli (can, must, will, should, itd.) i pomoćni glagoli (bilo koji oblik od be, do, ili have)

* zamjenice (relative – who, which, where, whose, itd.; reflexive – myself, ourselves, itd.; object – him, me, them, itd.).

I zapamtite, dobro pročitajte ne samo do praznog mjesta, nego i nakon praznog mjesta – nekad se i tamo krije pomoć za odgovor.

Napišite komentar